Viaţa e plină de culori, însă nu toţi le putem vedea sau percepe la fel! Daltoniştii sunt cei care au o deficit în a percepe culorile. Daltonismul fiind o afecţiune ce trebuie tratată cu maximă seriozitate încă de la primele semne!


Daltonismul

▪️ tulburare a vederii cromatice, constând în neputinţa de a deosebi unele culori de altele (mai ales roşu şi verde, culorile complementare),


▪️ fie receptorul responsabil pentru culoarea verde, fie cel pentru culoarea roşie, nu funcţionează deloc iar astfel persoanele văd în negru sau gri;


▪️ există trei tipuri de celule cu conuri ce permit deosebirea culorilor: pentru roşu, verde şi albastru;


▪️ apare când unul sau mai mulţi fotoreceptori din celulele cu conuri sunt inexistente, nu funcţionează sau nu detectează o culoare;


▪️ forma severă apare când toţi cei trei fotoreceptori de culoare sunt inexistenţi, iar forma uşoara apare când fotoreceptorii sunt prezenţi, dar un tip de celule cu conuri nu funcţionează corect;


▪️ în cele mai multe cazuri, daltonismul este congenital şi se manifestă la aproximativ 8% dintre bărbaţi şi 0,5% dintre femei;


▪️ cei mai mulţi oameni cu daltonism se nasc cu această afecţiune, boala fiind transmisă de la mamă la copil.

Simptome


De obicei, semnele şi simptomele sunt remarcate de către părinţii în momentul în care aceştia îi învăţa pe copii culorile. 

Simptomele caracteristice ale daltonismului sunt dificultatea de a distinge culorile şi incapacitatea de a vedea nuanţe sau tonuri de aceeaşi culoare.

Alte simptome:


▪️ văd bine noaptea,
▪️ au o sensibilitatea crescută la lumini puternice,
▪️ au un simţ al mirosului bine dezvoltat,
▪️ miros mâncarea înainte de a o mânca,
▪️ se plâng de dureri de ochi sau de cap atunci când privesc ceva roşu pe fundal verde sau invers,
▪️ întâmpina dificultăţi atunci când citesc de pe pagini colorate sau scris colorat pe un font altul decât alb,
▪️ întâmpina greutăţi în a identifica creionul de culoare roşie sau verde (sau a oricărui creion care are în compoziţie roşu sau verde – violet, maro).


Cauze ce pot duce la daltonismul dobândit


• unele boli (anemia falciformă, diabetul, degenerescenţa maculară, boala Alzheimer, glaucomul, boala Parkinson, alcoolismul cronic şi leucemia),
• traumatisme (ale retinei, ale nervului optic sau cerebrale),
• efecte toxice ale unor medicamente,
• afecţiuni metabolice,
• boli vasculare.

Teste pentru depistarea dicromatopsiilor


Testul Ishihara (planşe pseudoizocromatice)

Planşele Ishihara se utilizează pentru stabilirea deficienţei de percepţie a culorilor verde-roşu şi albastru-galben (tritanopie).

Testul consta dintr-o serie de cercuri colorate, numite plăci Ishihara, fiecare cuprinzând o colecţie de puncte în diferite culori şi dimensiuni. În interiorul cercului sunt puncte care formează o formă clar vizibilă pentru cei cu o vedere normală, dar invizibilă sau greu de văzut pentru cei cu daltonism roşu-verde.

Anomaloscopul lui Nagel

Utilizat pentru diagnosticarea daltonismului şi a discromatopsiei.

Pacientul este rugat să asocieze lumina roşie şi verde pentru a obţine o anumită nuanţa de galben (galben de sodiu). În acest fel, devine posibilă diagnosticarea precisă a unei anumite discromatopsii. De exemplu, persoanele care au deficienţe de percepţie a culorii verzi vor adăuga prea mult verde.

Testul Farnsworth

Face posibilă diagnosticarea deficienţei de percepţie a culorilor verde-roşu şi galben-albastru.

Constă în aranjarea unor eşantioane colorate în tonalităţi apropiate.
Testele pseudoizocromatice Stilling, Polack şi Rabkin

Se bazează pe acelaşi criteriu ca şi testele Ishihara, doar că au reprezentate alte simboluri în loc de cifre.

Tratament

Nu există tratament care să vindece daltonismul.

În cazul daltonismului dobândit prin medicamente, expunere la toxice sau datorită unor boli, oprirea medicaţiei care cauzează probleme de vedere, toxicului sau tratarea afecţiunilor oculare pot avea ca rezultat o îmbunătăţire a vederii cromatice.

Aplicarea unui filtru colorat pe ochelari sau o lentilă de contact colorată poate îmbunătăţi percepţia asupra contrastului dintre culori.

Lentilele de corecţie îi pot ajuta pe daltonişti să perceapă nuanţele cromatice pe care înainte nu le puteau deosebi.
Prevenţie

Daltonismul nu poate fi prevenit!

Programează acum o consultație de rutină și află starea de sănătate a ochilor tăi şi ai celor din familia ta!