Diabetul netratat poate cauza mai multe probleme de sănătate, printre care și o serie de afecţiuni ale vederii, unele ireversibile.

Care sunt bolile de ochi pe care le poţi avea când ai diabet zaharat?

Când vasele de sânge şi nivelul de lichide din ochi şi ţesuturile aferente se schimbă din cauza glucozei, pot să apară diverse boli ale ochilor.

Glaucomul

  • Este o afecţiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea treptată a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informaţiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrângerea progresivă a câmpului vizual dinspre periferie spre centru şi, în final, se poate ajunge la orbire.

Cataracta

  • Este o afecţiune oftalmologică des întâlnită la populaţia vârstnica. Aceasta provoacă o scădere progresivă a acuităţii vizuale din cauza pierderii transparenţei cristalinului.

Mare atenţie!

Glaucomul şi cataracta pot afecta chiar şi persoanele ce nu suferă de diabet.

Retinopatia diabetică

  • Vizează degradarea vasele de sânge ale retinei. Dintre toate afecţiunile ochiului diabetic, retinopatia diabetică este cea mai des întâlnită cauză a pierderii vederii pentru diabetici şi una din cauzele principale ale orbirii printre adulţii activi profesional.

Edem macular diabetic

  • Retinopatia diabetică poate să ducă la apariţia edemului macular de origine diabetică. Ce constă în afectarea zonei din retină numită maculă.
  • Această boală poate să distrugă capacitatea de vedere în această parte a ochiului, ducând la pierderea parțială a vederii sau la orbire.

Studiile de specialitate estimează faptul că unele dintre aceste afecţiuni au o prevalenţă de până la 40 % la cei cu diabet, iar dintre aceştia aproximativ 10 % având risc de orbire.

Un prim consult oftalmologic trebuie efectuat atunci când o persoană este diagnosticată cu diabet zaharat. Apoi este recomandat un control oftalmologic o dată pe an sau mai des, în funcţie de concluziile consultului iniţial.

Diabetul este o afecţiune ce poate fi diagnosticată în unele cazuri doar după un consult oftalmologic.


Cel mai indicat ar fi să efectuaţi un consult oftalmologic de rutină cel puţin odată la 12 luni pentru adulţi iar pentru copii unul la 6 luni. În acest fel puteţi să preveniţi sau să trataţi unele afecţiuni oculare din timp!