Tot mai multe persoane utilizează, în mod regulat, lacrimi artificiale. Cel mai deranjant aspect fiind cel al ochilor iritaţi, cu o senzaţie de arsură sau de mâncărime şi probabil cu o senzaţie continuă de uscăciune. În cazul în care, suferiţi des de astfel de simptome, este foarte probabil să aveţi nevoie şi dumneavoastră de puţin ajutor oferit de către lacrimile artificiale ce vă vor hidrata ochii.

Ce sunt lacrimile artificiale?

Lacrimile artificiale sau picăturile lubrifiante vor hidrata mucoasa oculară. Ele sunt special concepute să înlăture neplăcerile ce vă sunt cauzate de către ochii uscaţi, senzaţie de nisip, corp străin în ochi sau senzaţia de arsură şi mâncărime a ochiului.

Majoritatea picăturilor de ochi doar vor ameliora aceste senzaţii provocate de anumite cauze temporare. Cum ar fi de exemplu oboseala accentuată, aer condiţionat, etc. Ele nu vindecă nicidecum, doar hidratează mucoasă oculară, cu ajutorul unor elemente conţinute ce sunt asemănătoare celor prezente în lacrimile naturale.

De unde le pot achiziţiona?

Picăturile lubrifiante sau lacrimile artificiale se pot procura fără reţeta, atât din farmacii sau din magazinele specializate în optica medicală. Sunt produse de un număr extins de companii, sub diferite nume. Insă există o probabilitate ca nu orice tip de lacrimi artificiale să vi se potrivească şi dumneavoastră.

Să nu uitaţi că înainte de achiziţionarea oricărui tip de picături lubrifiante cereţi înainte de toate sfatul unui medic specialist. Cu toate acestea, sunt unele şanse să fiţi nevoit să încercaţi mai multe tipuri de picături până veţi ajunge la cele care să vi se potrivească.

Cum le voi administra?

Întotdeauna, înainte de orice administrare a oricărui medicament se citeşte prospectul şi se urmează recomandările. Acest lucru se aplică şi picăturilor lubrifiante. Dacă se întâmpla să aveţi nelămuriţi, vă recomandăm să apelaţi cu încredere la un medic oftalmolog sau chiar la farmacistul ce v-a recomandat picturile.

Nu utilizaţi niciodată un produs ce şi-a schimbat culoarea sau a devenit tulbure!

Unele tipuri de picături ce conţin glicerină, pot avea un aspect lăptos. Acest aspect nu reprezintă o problemă, în cazul în care nu îşi schimbă culoarea.

Unele lacrimi artificiale vor trebui agitate înainte de a fi utilizate pentru o mixare a ingredientelor. Verificaţi prospectul pentru a le folosi corect!

Lacrimile artificiale se pot administra ori de care ori este necesar. În general, se utilizează de aproximativ 1-2 ori pe zi. În cazul în care se aplică o singură dată pe zi, se recomandă să fie aplicate seara, la culcare.

Spălaţi-vă întotdeauna pe mâini înainte de administrare! Pentru a evita contaminarea, nu atingeţi niciodată recipientul de ochi sau de gene. Lăsaţi capacul pe spate, privirea în sus şi trageţi uşor de pleoapa de jos. Lăsaţi să curgă una sau două picături, aşa cum v-a fost recomandat. Lăsaţi privirea în jos şi închideţi uşor ochiul pentru 1, 2 minute. Presaţi uşor canalul lacrimal, pentru a nu lăsa picăturile să se scurgă din ochi.

Dacă medicul v-a recomandat un tratament mai complex, aşteptaţi să treacă cel puţin 5 minute între administrarea lacrimilor şi celorlalte picături.

Dacă purtaţi lentile de contact, îndepărtaţi-le întotdeauna înainte de a utiliza lacrimile artificiale. Există şi unele lacrimi artificale ce pot fi administrate concomitent cu lentilele.

Există efecte secundare?

În primele zile de administrare, există probabilitatea să vă confruntaţi cu privire înceţoşată. De asemenea, o uşoară senzaţie de arsură, mâncărime sau iritaţie poate fi resimţita. Aceste simptome uşoare vor dispărea după câteva zile. În cazul în care vreunul din aceste efecte adverse persistă sau creşte ca intensitate, consultativ de urgenţă medicul sau farmacistul.

Mergeţi urgent la medicul oftalmolog dacă se întâmpla să vă confruntaţi cu dureri oculare, o scădere a acuităţii vizuale, sau o iritaţie persistentă a ochilor.

Trebuie să reţinem ca, alergiile grave la acest tip de picături apar doar în cazuri extreme. Cu toate acestea, adresaţi-vă de urgenţă medicului dacă observaţi unul sau mai multe dintre simptomele: mâncărime, iritaţie sau edem, mai ales în zona feţei, a limbii sau a gâtului, ameţeala puternică sau dificultăţi ale respiraţiei.

Ce tip de lacrimi artificiale să aleg?

Acest tip de picături oftalmologice nu au, de obicei, contraindicaţii, în special dacă sunt fără conservanţi. Cele ce conţin conservanţi pot irita ochiul, în special dacă persoană respectivă suferă de o formă mai accentuată a sindromului ochilor uscaţi. Majoritatea medicilor recomandă utilizarea moderată a picăturilor oftalmologice cu conservant, nu mai mult de 4 ori pe zi.

Lacrimile artificiale ce nu conţin conservanţi sunt recomandate, de obicei, persoanelor ce suferă de o formă moderată sau severă a sindromului ochilor uscaţi. Acest tip de lacrimi nu au contraindicaţii, nici chiar dacă sunt utilizate de mai multe ori pe zi.

Când consult medicul?

Dacă deja aţi încercat un anumit număr de lacrimi artificiale şi nu aţi simţit nicio ameliorare, este cazul să consultaţi un medic specialist. El vă poate ajuta, dar cel mai important, este şi cel mai în măsura să vă recomande un tratament sigur pentru problema dumneavoastră.