Screening vizual la copii – sfaturi utile pentru părinţi


Screening-ul vizual la copii este extrem de important în primii ani de viaţă a fiecărui copil în parte.

Îngrijirea ochilor este foarte importantă, deşi uneori neglijată sau amânată, mai ales în cazul copiilor. Unii copii nu realizează că vederea lor este neclară, pentru că în permanenţă au perceput lumea în acest fel. Astfel, ei nu pot sau nu ştiu să vă transmită dacă au o problemă vizuală.


Părinţii ar trebui să cunoască faptul că problemele vizuale pot crea dificultăţi de dezvoltare, învăţare şi cunoaştere a lumii înconjurătoare la vârstă mică, iar mai târziu pot influenţa în sens negativ performanţele şcolare ale copilului.


Evitaţi aceste probleme efectuând un screening vizual de rutină!


Examinarea oculară de rutină face parte din evaluările periodice ale sugarului, copilului mic şi preşcolarului şi este obligatorie în cazul fiecărui copil deşi ochii acestuia par sănătoşi iar copilul nu acuză nicio tulburare de vedere.


Scopul acestui screening vizual efectuat periodic constă în depistarea şi tratarea la timp a multor afecţiuni vizuale specifice vârstei: ambliopia (ochiul leneş), viciile refractive mari, cataractă congenitală, strabismul s.a..


Screening vizual de rutină – etape

  • prima evaluare are loc în perioada imediat după naştere şi de obicei se efectuează de către medicul neonatolog. Care în cazul unor suspiciuni va trimite nou-născutul la un consult oftalmologic.
  • perioada 0-12 luni. Examinarea oftalmologică la vârsta mică devine absolut necesară în cazul copiilor cu comportament vizual şi aspect ocular normal. Dacă aceştia au rude cu afecţiuni oculare de tipul: vedere slabă pe un ochi (ambliopie sau “ochiul leneş”), ochelari cu dioptrii mari de la vârstă mică sau boli de ochi cu pierderea treptată şi timpurie a vederii.
  • perioada 24-36 luni. În jurul vârstei de 3 ani, pe lângă alte metode de examinare specifice vârstei se măsoară vederea fiecărui ochi. Folosind teste special concepute vârstei (recunoaşterea unor desene sau simboluri)
  • perioada preşcolară 5-6 ani. Fiecare copil, chiar şi fără probleme deosebite necesită cel puţin o evaluare oftalmologică de rutină pentru evaluarea vederii, până la vârsta de 5 ani.
  • după vârsta de 6 ani evaluarea oftalmologică se efectuează la interval de 2 ani. În perioada şcolară, cel mai frecvent ne întâlnim cu debutul miopiei şcolarului sau cu oboseală oculară datorită prezenţei astigmatismului sau hipermetropiei necorectate.

Metodele de examinare pe care le presupune un screening vizual sunt concepute pentru vârsta copilului:

  • de la inspecţia externă a ochiului, a pupilei, reflexul roşu pupilar,
  • examinarea motilităţii oculare, 
  • photoscreening (detectarea dioptriilor sau altor anomalii oculare prin măsurare de la distanţa de 1 m),
  • până la testarea vederii pe fiecare ochi separat.

Dintre toate metodele caracteristice unui screening vizual, testarea vederii este singura metodă care necesită colaborare activă din partea copilului. Ea poate fi realizată în perioadă verbală a acestuia, de regulă în jurul vârstei de 3 ani.

În afara examinărilor de rutină, atunci când dvs ca şi părinte suspectaţi o problemă de vedere la copilul dumneavoastră, acesta trebuie examinat cât mai curând de un oftalmolog pediatru, specializat în problemele copiilor. Acesta va diagnostica şi trata corespunzător o asemenea problemă, salvând vederea copilului dumneavoastră!

Doriţi să faceţi o programare în vederea unui screening vizual? Click aici!