Scopul picăturilor în cadrul unui examen oftalmologic explicat pe înţelesul tuturor!


Adesea, atunci când vin cu copiii la consultul oftalmologic, părinţii îi întreabă pe medici dacă este necesar ca celor mici să le fie puse picături în ochi.


Pentru a înţelege în mod corect care este motivul pentru care este indicată administrarea picăturilor pentru ochi, este important să înţelegem cum funcţionează ochiul.


Ochiul poate fi comparat cu un aparat de fotografiat. Pupila este diafragma. Prin mărirea, respectiv micşorarea deschiderii sale, ea lasă să pătrundă mai multă sau mai puţină lumină în interior. Cristalinul, lentila “activă” a ochiului, este asemenea obiectivului. Prin modificarea puterii dioptrice focalizează imaginea pe retină, asigurându-i claritatea.


Acest lucru este realizabil prin contracţia unor muşchi mici din interiorul ochiului – muşchii ciliari. Atunci când dioptriile sunt măsurate fără picături, muşchii ciliari sunt activi, iar aparatul va înregistra valori dioptrice nereale.

Picaturile oftalmologice aplicate pe parcursul examenului

Rolul utilizării picăturilor este acela de a determina adevăratele dioptrii, înlăturându-se, pentru o scurtă perioadă de timp, reglajele efectuate de musculatura ochiului.

La copil, este extrem de important să diagnosticăm şi să tratăm la timp afecţiunile oftalmologice, pentru a nu exista repercusiuni pe termen lung asupra vederii. Cataracta congenitală nediagnosticată la timp poate duce la scăderea permanentă a acuităţii vizuale şi de multe ori la apariţia nistagmusului. Strabismul sau erorile mari de refracţie (valorile dioptrice mari) pot favoriza apariţia ambliopiei, tratabilă optim înaintea vârstei de 7 ani.

De aceea este indicat examenul oftalmologic periodic atât pentru adulți cât și pentru cei mici.


Deşi prezintă unele inconveniente precum:
• uşoară senzaţie de usturime,ce persista câteva secunde după instilare,
• disconfort la lumină (dilatarea pupilei, cu fotofobie),
• vedere înceţoşată timp de câteva ore, aproximativ timp de 3-6 ore.

Utilizarea picăturilor ajută la măsurarea corectă a dioptriilor.

În ciuda acestor neplăceri, picăturile ne ajută să măsurăm cu acurateţe dioptriile. Putem să prescriem corecţia optică cea mai potrivită şi ne permit o bună vizualizare a structurilor din interiorul ochiului. În unele situaţii, fac vizibil un strabism latent, care altfel poate fi bine compensat, dar necesită corecţie optică pentru a nu deveni manifest.

Testează-ţi vederea în cabinetul nostru şi află cum stai cu sănătatea ochilor tăi!