Acomodarea cu noii ochelari de vedere

Indiferent de ochelarii de vedere pe care îi porți, există o perioadă normală de adaptare a ochiului la ochelari, care se poate sa dureze de la câteva zile la o lună. Acomodarea cu noii ochelari de vedere poate dura putin mai mult decât sperai, dar nu este neapărat un semnal de alarma.

Prima data când porți ochelari

Dacă ești la prima pereche de ochelari, adaptarea poate să fie ceva mai anevoiasa. Desi vezi mai bine, ochiul tău nu este obișnuit cu un altfel de mod de a vedea, unele obiecte îți pot părea prea mari sau prea mici, iar distanța nu mai poate fi la fel de bine apreciată.

La început, s-ar putea să-ți fie puțin incomozi ochelarii pe nas, cât și ramele, care sunt ușor perturbante pentru că o sa le vezi în câmpul tău vizual.

Uneori, cea mai grea acomodare are loc în cazul lentilelor progresive.

Asta pentru că ele au trei secțiuni individuale pentru a vedea la trei distanțe diferite (apropiere, intermediar, depărtare). Obligând ochiul să se adapteze la toate acestea, ca să ajungă să nu facă eforturi când se face trecerea de la o zonă la alta.

Pentru o adaptare cât mai usoara la lentilele progresive, trebuie să utilizezi secțiunea de jos pentru citit, partea de sus ca să vezi în depărtare, iar zona dintre acestea pentru a vizualiza obiectele aflate la o distanță intermediară.

În cât timp se invata ochii cu noii ochelari?

Indiferent că ești la prima experiența sau ești un veteran al ochelarilor. La fiecare  pereche nouă de ochelari ochii tăi au nevoie de o perioadă de acomodare care durează de la câteva zile la o lună.

Desi ai mai purtat ochelari de vedere în trecut, ochiul tău are nevoie de o perioada de acomodare de fiecare dată când ai o pereche nouă. Explicația stă în aspectul că dioptriile pot fi modificate în timp, lentilele pot fi subțiate (imaginile sunt astfel diferite) sau ramele, schimbate, care pot fi mult mai strâmte, față de cele uzate.

Ia în calcul faptul că o acomodare la ochelari se face și în funcție de vârstă, mediul de lucru, tipul ramei, cum se adaptează aceasta la fizionomia feței, de corectitudinea măsurătorilor și montajului, cât și de adițiile de dioptrii. Discută cu oftalmologul dacă ai senzatia că ai probleme cu acomodarea sau durează prea mult.

Acomodarea ochilor cu ochelarii cu cilindru

Ochelarii cu cilindru sunt recomandati în cazul astigmatismului, lentilele acestora având o formă torică sau cilindrică. Timpul de acomodare la acest tip de lentile poate să fie puțin mai dificilă. Deoarece purtătorul trebuie să se obișnuiască să vadă clar atât la distanță, cât și la apropiere.

La ochelarii cu cilindru, purtătorul poate să se confrunte cu deformarea suprafețelor, să-i fie greu să coboare scările sau să aibă amețeli.

Toate aceste neajunsuri dispar odată cu acomodare ochilor la ochelarii cu cilindru, care durează de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Ce se întâmplă in cazul in care nu porți ochelari de vedere?

Atunci când îți sunt prescriși ochelarii de vedere, purtarea lor trebuie făcută exact dupa sfaturile medicale, în funcție de afecțiunea oculară. Dacă nu ții cont de  aceste sfaturi sau uiți să porți ochelarii de vedere. Riști să-ți expui ochii la un efort în plus sau chiar la agravarea problemelor oculare.

În caz de miopie, hipermetropie, astigmatism sau chiar presbiopie (când ai nevoie doar de ochelari de citit) in cazul in care nu porți ochelari de vedere, provoci încordarea ochilor, care duce la dureri de cap, lipsă de focalizare sau vederea dublă. Pe lângă disconfort, lipsa purtării ochelarilor de vedere va duce catre o vedere și mai slabă. In special pentru persoanele cu vârste înaintate.

O altă categorie extrem importantă de oameni pentru care ochelarii de vedere sunt esențiali sunt șoferii. Atunci când conduci un autovehicul ai nevoie de o vedere cât mai clară în majoritatea acțiunilor implicate de condus. Dacă suferi de anumite afecțiuni oculare, dar alegi să nu porți ochelari, riști să pui în mare pericol atât viața ta cât și a altora.

Ce se întâmplă dacă un copil nu poartă ochelari atunci când are o mare nevoie de ei?

În cazul copiilor, purtarea ochelarilor de vedere se poate dovedi mai grea, pentru că cei mici se obișnuiesc mai greu cu ei.

Dar castigurile purtării ochelarilor de vedere la copiii care au nevoie de ei sunt clare: ochii copiilor trebuie să învețe să vadă corect, iar dacă cei mici nu poartă ochelarii de vedere potriviți, există riscul să dezvolte ambliopie (ochi leneș). Pe termen lung, asta poate afecta dezvoltarea corecta a ochiului. Din această cauză, există riscul ca afecțiunea copilului să devină una permanentă.

În plus, copiii care suferă de ambliopie, strabism sau alte afecțiuni oculare și refuză categoric să poarte ochelari se pot alege cu accidente serioase, în special la locul de joacă.

Ce consecințe sunt dacă porți ochelari de vedere nepotriviți (cu dioptrii mai mari sau mai mici decât ai în realitate)?

Ochelarii de vedere modifica lumina pe care o primește ochiul, dar nu schimba nicio parte din alcătuirea ochiului. Purtarea ochelarilor de vedere care sunt fie prea puternici sau greșiți pentru tine, nu îți poate afecta ochiul, asta ca și adult. Totuși, pot apărea anumite simptome cum sunt durerile temporare de cap, forțarea ochilor, amețelile sau vederea dublă.

Copiii trebuie sa aibă prescriși ochelarii de vedere corecți, deoarece ochii lor sunt încă în dezvoltare. Si, la fel ca în cazul lipsei lor, ochelarii de vedere greșiți pot provoca afecțiuni oculare permanente.

Simptomele ochelarilor de vedere nepotriviți

Dacă optezi pentru ochelarii de vedere greșiți. Se poate întâmpla ca ei să te incomodeze și să ai una sau mai multe din următoarele simptome:

  • Îți lăcrimează ochii
  • Ți se înroșesc ochii
  • Ai dureri de cap, însoțite uneori de amețeli
  • Vezi deformat cu ochelarii
  • Te dor sau te ustură ochii
  • Vezi în ceață cu ochelarii

In majoritatea cazurilor, motivele acestor simptome pot fi:

  • Distanța pupilară greșită
  • Stabilirea incorectă a dioptriilor
  • Necesitatea schimbării lentilelor

Perioada în care acomodare purtătorului la ochelari de vedere este mult prea lungă poate să fie cauzată de ochelari nepotriviți. Acomodarea se face ceva  mai greu la o primă experiență cu ochelari de vedere sau la lentilele bifocale sau progresive. Totuși, în general, o acomodare normală durează in jur de o lună. Așa că dacă treci peste această perioadă, se poate ca ochelarii tăi să fie cauza și ei trebuie schimbați.

Acum deja nu mai discutam despre acomodarea cu noii ochelari de vedere.


Dupa cum am văzut, ochelarii greșiți te pot afecta. Așa că mergi la un control oftalmologic de fiecare dată când observi ceva în neregulă cu ochii tăi. Medicul oftalmolog specialist este cel care poate să depisteze și să te ajute când este vorba de ochelari necorespunzători sau când simptomele tale au o altă cauză.