Mituri despre purtarea ochelarilor de vedere adevarate sau false?

Fie că le numim mituri, fie că sunt pur și simplu întrebări la care îți dorești să afli un răspuns, acestea sunt cele mai comune neadevăruri și dezinformări cu privire la ochelarii de vedere:


Dacă porți ochelari îți poate reveni vederea?

Nu există nicio dovadă care să demonstreze că purtarea ochelarilor de vedere îți schimbă sau îți îmbunătățește vederea că să poți reveni la o acuitate vizuală normală.

Orice afecțiune oculară ai avea (miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie), înseamnă că ai un viciu de refracție. Astfel că pe retina ochiului tău ajunge să fie proiectată o imagine necorespunzătoare cu realitate.

De exemplu, miopia e caracterizată de un glob ocular mai alungit față de cel normal, astfel că imaginea obiectelor văzute se formează în fața retinei.

Ochelarii de vedere au rolul de a corecta viciile refractive, dar nu cauza în sine, adică nu schimbă forma ochiului. În timp, viciile vor putea evolua. Iar în funcție de afecțiunea oculară pe care o ai, iar ochelarii de vedere vin să te ajute să vezi mai bine. Dar nu îți refac vederea.

Ochelari de vedere îți pot strica sau slăbi vederea?

Un alt mit neadevărat în domeniul ochelarilor de vedere, este acela că ochelarii de vedere îți pot strica sau slăbi vederea. În Brazilia, chiar și personalul medical credea că ochii vor deveni mai slabi ca urmare a purtării ochelarilor de vedere.

Totuși, nu există nici măcar o dovadă științifică prin care purtarea ochelarilor îți poate dăuna vederii.

Chiar și aşa, există unele surse care au ajuns la concluzia că purtarea ochelarilor de vedere îți poate afecta acuitatea vizuală. Asta pentru că, odată cu trecerea timpului, oamenii au din ce în ce mai multă nevoie de noi ochelari. Asta ca urmare naturală a modificării dioptriilor, dar nu a slăbirii vederii din cauza ochelarilor.

Ochelarii de vedere provoacă dependență?

Demontarea acestui mit este, de fapt, foarte uşoară: rolul principal al ochelarilor este de a corecta vederea. Se poate să simți nevoia să porți ochelari după ce i-ai purtat o perioadă. Doar pentru simplul motiv că te-ai obișnuit să vezi mai bine cu ei. Insă aceștia nu îți schimbă forma ochiului, deci nu ai cum să devii dependent de ochelari.

Mereu o să fie noi mituri legate de ochelarii de vedere. Cel mai indicat este să discutaţi cu un medic specialist sau un optometrist cu privire la toate informaţiile pe care le aflați din alte surse.

Şi cel mai important aspect este cel de a efectua un control de rutină la 6 sau 12 luni pentru a fi la curent cu starea de sănătate a ochilor dumneavoastră.

Pentru a vă putea programa un consult la un medic oftalmolog specialist puteţi da click aici.