Oare ce vede copilul meu în primul an de viaţă? Fiecare proaspăt părinte se întreabă acest lucru.


Copii nu se nasc cu toate abilităţile vizuale de care au nevoie pe parcursul vieţii. Ei învaţă să vadă aşa cum învaţă să meargă sau să vorbească. Abilitatea de a-şi concentra, mişca ochii, se deprinde în luni de zile.


Deasemenea, ei învaţă gradual cum să folosească informaţia vizuală pe care ochii o transmit creierului pentru a înţelege lumea din care fac parte. Explorarea vizuală începe chiar înainte să atingă sau să apuce cu mâinile, ochii oferind informaţii importate pentru dezvoltarea lor.


Afecţiunile oculare şi vizuale la sugari pot provoca întârzieri de dezvoltare. Aceste probleme, dacă există, trebuie detectate din timp pentru a asigura copiilor oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile vizuale de care au nevoie pentru tot restul vieţii. Studiile au demonstrat că din cele 5 simţuri de bază pe care toată lumea le cunoaşte, văzul este unul dintre cele mai importante, acesta contribuind în procesul de învăţare.


Bebeluşii vor avea capacitatea de a vedea încă din primele zile de viaţă.

Vederea se dezvoltă cu rapiditate în primul an. Imediat după naştere, nou-născuţii văd doar în alb-negru, cu nuanţe de gri, concentrându-se mai bine pe distanţe mici (20-30 cm).


Până la vârsta de 4 luni sugarii îşi dezvoltă capacitatea de a vedea obiectele conturate şi culori. După alb şi negru încep să diferenţieze roşu şi verde. Medicii oftalmologi chiar încurajează stimularea vederii cu jucării strident colorate, contrastante, strălucitoare şi bine definite poziţionate la distanţe mici de ochii bebeluşilor.

Etapele vederii:


Vederea fiecărui bebeluş se dezvoltă în mod diferit. În general, nou-născuţii au o vedere şi capacitate de concentrare slabe. Este indicat că părinţii să-şi poziţioneze copilul faţă în faţă, la aprox 15-30 cm distanţă, deoarece această este distanţa optimă la care poate vedea copilul. Fiecare copil vede mai devreme sau mai târziu corect, totul tine de modul in care se dezvolta el.

Mişcaţi-vă uşor capul stânga-dreapta şi schimbaţi expresia feţei pentru a constata dacă şi privirea copilului dvs se modifică. Pentru a le stimula vederea mai tare, este indicat să aşezaţi în faţa lor jucării de diferite forme şi culori.


Semnele de avertizare ale unei probleme de vedere la sugari


În cazul în care observaţi că nou-născutul priveşte cruciş în mod constant (ochii par să fie în căutarea unor direcţii opuse).
Bebeluşul nu poate fixă privirea pe lucrurile aflate la 30 cm distanţă în primele săptămâni sau luni de viaţă.

Bebeluşii mai mari de 3 luni ar trebui să poată urmări un obiect, cum ar fi o jucărie sau o minge, în timp ce se deplasează în câmpul lor vizual.

Dacă copilul nu poate face un contact vizual constant până în acest moment sau pare imposibil de văzut. Trebuie cerut neapărat sfatul medicului oftalmolog.
Înainte de 4 luni, sistemul oculomotor nu este dezvoltat motiv pentru care bebeluşii privesc perioade scurte cruciş. Dacă totuşi după această perioadă ochii privesc spre interior sau spre exterior în mod constant este un mare semnal de alarmă.


Consultul oftalmologic este extrem important în cazul în care observaţi semne din cele enumerate mai sus. Cel mic cu siguranță se dezvolta în ritmul sau atât în privința modului în care vede.


În timpul unui consult oftalmologic, medicul va verifica forma, alinierea, motilitatea şi dimensiunea ochilor, a pleoapelor şi reflexele oculare. In urma căruia vă decide conduită terapeutică. Mai mult decât atât, ochii bebeluşului tău trebuie examinaţi pentru a exclude bolile oculare congenitale. Acestea sunt rare, însă diagnosticul şi tratamentul precoce sunt importante pentru dezvoltarea copilului tău.


Nu sunt de neglijat nici copiii născuţi prematur sau cei cu istoric familial de afecţiuni ereditare oculare congenitale la care consultul oftalmologic este foarte important şi indispensabil.