Cu toţii cunoaştem cât de important este ochiul pentru om, cât de mult ne ajută în viaţa de zi cu zi. Tocmai din acest motiv vă propunem să explorăm împreună o parte dintre curiozităţile ochiului în următoarele rânduri.
Ochiul uman este al doilea organ după creier din punct de vedere al structurii lui.


Circa 80% din amintirile pe care le avem le datorăm ochilor, acestea înregistrându-se vizual.


Doar 8% din populaţia globului se naşte cu ochi albaştri. Această culoare a ochiului uman a apărut în urma unei mutaţii genetice, acum circa 10.000 de ani.


Muşchii ochiului sunt cei mai dinamici muşchi din tot corpul. Ei funcţionează şi în timpul somnului.


Atunci când privim o persoană care ne place, când suntem încântaţi, când simţim o bucurie sau o teamă foarte mare, pupilele se dilată cu până la 45%.

Poate aţi auzit expresia „a plânge cu nasul”. Acest lucru are loc pentru că, atunci când plângem, lacrimile sunt atât de multe încât ajung în nas.
Bărbaţii au o vedere mai eficientă decât femeile.


Ochiul uman poate să perceapă 500 de nuanţe diferite de gri şi 10 milioane de nuanţe de culori.

În esenţă, există trei culori primare-rosu, verde şi albastru- ce alcătuiesc milioane de culori deosebite.


Fiecare ochi are trei receptori, câte unul pentru fiecare culoare primară, ce sunt responsabili pentru crearea experienţei de culoare, stimulate în diferite combinaţii. Aceasta este cunoscută sub denumirea de Teoria trichromatica Young-Helmholtz. Astfel, rezultă că cei care au conuri problematice nu pot vedea anumite culori şi sunt cunoscuţi având deficienţe de culoare.


Corneea ochiului uman este asemănătoare cu cea a rechinilor, aceasta din urmă putând fi utilizată la om într-o intervenţie chirurgicală pentru un transplant de cornee.


Fiecare ochi are în structura lui 107 milioane de celule, toate fiind sensibile la lumină.

Ochiul uman are un diametru de aproximativ 2,5 cm şi o greutate în jur de 8 grame.

Amprentele conţin 40 de caractere unice. De partea cealaltă, irisul are 256 astfel de caractere. De aceea s-a optat pentru folosirea scanării de retină pentru securitate.

Oamenii utilizează expresia „cât ai clipi” pentru că muşchiul ocular este cel mai rapid din corp. O clipire durează între 100 şi 150 de milisecunde, astfel că este posibil să clipim de cinci ori într-o secundă. Oamenii clipesc, în medie de 17 ori pe minut, de 14.280 de ori pe zi şi de 5,2 milioane de ori pe an.

Ochiul uman se poate concentra pe circa 50 de lucruri pe secundă.

Noi vedem cu creierul, nu cu ochii. În cele mai multe cazuri, vederea în ceaţă sau distorsionată nu are nicio legătură cu globul ocular. Este vorba despre o afecţiune la nivelul cortexului vizual din creier.

Ochii utilizează 65% din energia creierului, mai mult decât orice altă parte a corpului.